Abdominoplastie

Dit is de wetenschappelijke benaming voor een chirurgische buikwandcorrectie.
Bij een abdominoplastie wordt de overtollige huid evenals het overtollige vetweefsel van de buikwand verwijderd. Een dergelijke ingreep zorgt voor een belangrijke verbetering van de bodycontour.

Een abdominoplastie omvat een drietal stappen tijdens de operatie :
1/ verwijderen van de overtollige huid evenals het overtollige vetweefsel van de buikwand
2/ aanspannen van de buikspieren, waardoor ook een mooie verbetering van uw silhouette in profile wordt bekomen
3/ een liposuctie (liposculptuur) thv de flanken teneinde een mooie definitie van de taille te bekomen

Afhankelijk van de hoeveelheid overtollig weefsel kan de ingreep zich beperken tot een kleine zone onder de navel. Dit resulteert in een horizontal litteken van 15 à 20 cm.
Indien de ingreep uitgebreider is dan zal het litteken langer zijn (ongeveer van de ene heupkam tot aan de andere) en zal e rook een litteken zijn rond de navel.

De navel wordt bij een abdominoplastie niet verplaatst, maar wordt in het begin vande ingreep losgemaakt op het einde van de operatie wordt die weer ingehecht wat het litteken aldaar verklaart.

Een abdominoplastie is geen pijnlijke ingreep en geeft een bijzonder hoge tevredenheid bij de patiënt(e).

Preoperatief

De patiënt(e) komt verschillende malen voor de ingreep op consultatie zodat alle aspecten van de abdominoplastie op een zeer persoonlijke manier samen met de arts kunnen overlopen worden. Hierbij worden alle vragen over techniek, indicaties, complicaties, risico’s, postoperatieve zorgen, evenals de financiële aspecten overlopen.
We raden onze patiënten aan om Arnica Montana (Valkruid) in te nemen voor de ingreep. Dit zou de zwellingen en nabloedingen duidelijk verminderen. Als dosis raden we aan om een volledige tube van Arnika XMK Globules in te nemen de dag voor, de dag van en de dag na de ingreep.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep en eventueel voorafgaande bariatrische chirurgie (vermagerings chirurgie), komt de ingreep al dan niet in aanmerking voor terugbetaling door de ziekenkas.
Of een abdominoplastie terugbetaald wordt of zuiver esthetisch is kan alleen beantwoord worden na een klinisch onderzoek tijdens de consultatie.

Postoperatief

Enkele uren na de ingreep, wanneer de patiënt(e) goed wakker is, komt de arts zelf langs op de kamer om alles te overlopen.
Postoperatief heeft de patiënt(e) 2 wondbuisjes (redons) welke boven de schaamstreek
De patiënten verblijven tussen 1 en 3 nachten in het ziekenhuis. De wondbuisjes worden steeds voor ontslag verwijderd.
Het litteken wordt onderhuids gehecht met een veteerbare draad en de opperhuid wordt met een speciale huidlijm gesloten. Dit biedt een goede bescherming tegen infectie, verbetert de kwaliteit van de littekens en biedt het belangrijke comfort dat men onmiddellijk na de ingreep kan douchen.

Om een bad te nemen moet u nog enkele dagen wachten, de arts zal u dit op tijd melden.
Alle nodige voorschriften en administratieve documenten worden dan persoonlijk door de arts ingevuld en onmiddellijk meegegeven.

De patiënt(e) krijgt nogmaals de rechtstreekse contactgegevens van de arts overhandigd, zodat bij elke ongerustheid de arts zelf kan bereikt worden. We hechten zeer veel belang aan dit persoonlijk contact met de arts.

De afspraken voor de verschillende postoperatieve controles worden dan vastgelegd. Die kunnen zowel in Gent als in Kortrijk plaatsvinden.

De patiënte moet rekening houden met een verbod op sport en hefwerk gedurende een zestal weken.