Een borstaugmentatie of borstvergroting is een ingreep waarbij de borsten vergroot worden dmv een prothese of dmv een lipofilling. De keuze tussen beide technieken wordt samen met de patiënte bepaald tijdens alle preopratieve gesprekken.
Borstvergroting door middel van een prothese
Wanneer gekozen wordt voor een borstvergroting dmv een prothese worden de verschillende types prothesen samen overlopen. De voor- en nadelen hiervan worden duidelijk uitgelegd.
De patiënte heeft een keuze tussen ronde en druppelvormige (anatomische) prothesen. Verder bestaat een onderscheid tussen watergevulde en silicone-gevulde prothesen. In beide gevallen bestaat het omhulsel uit silicone. Wij verkiezen duidelijk de silicone-gevulde prothesen (cohesive-silicon gel implants), de voordelen ervan worden tijdens de consultatie uitgelegd.
De prothesen kunnen voor of achter de grote borstspier geplaatst worden. Inde grote meerderheid van de gevallen wordt de prothese achter de spier geplaatst, dit geeft een mooier resultaat en minder kapselcontracturen. De prothesen kunnen via de oksel, tepel-of tepelhof, of via een litteken onder de borst geplaatst worden.
Preoperatief
De patiënt(e) komt verschillende malen voor de ingreep op consultatie zodat alle aspecten van de borstvergroting op een zeer persoonlijke manier samen met de arts kunnen overlopen worden. Hierbij worden alle vragen over techniek, indicaties, complicaties, risico’s, postoperatieve zorgen, evenals de financiële aspecten overlopen.
Tijdens de consultatie krijgt de patiënte ruim de tijd om verschillende volumes te passen. Er wordt aangeraden om zeker een tweede maal langs te komen teneinde een geode keuze te kunnen maken.
Na het passen van de prothesen zal de arts overgaan tot het opnemen van alle afmetingen, hierbij wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw van de patiënte zodat een prothese gekozen wordt die het meest natuurlijke resultaat oplevert.
De ingreep wordt vervolgens gepland in het ziekenhuis onder algemene narcose.
Teneinde de privacy, die ons nauw aan het hart ligt, perfect te respecteren wordt een opname in een kamer alleen gepland.
Postoperatief
Enkele uren na de ingreep, wanneer de patiënt(e) goed wakker is, komt de arts zelf langs op de kamer om alles te overlopen.
Postoperatief heeft de patiënt(e) 2 wondbuisjes (redons) welke thv de oksels uitkomen.
De patiënte verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. De wondbuisjes worden steeds voor ontslag verwijderd.
Het litteken wordt onderhuids gehecht met een veteerbare draad en de opperhuid wordt met een speciale huidlijm gesloten. Dit biedt een goede bescherming tegen infectie, verbetert de kwaliteit van de littekens en biedt het belangrijke comfort dat men onmiddellijk na de ingreep kan douchen.
Om een bad te nemen moet u nog enkele dagen wachten, de arts zal u dit op tijd melden.
Postoperatief wordt een verband boven de borsten aangebracht, die zal op de eerste controle 5 dagen na de ingreep verwijderd worden.
Net voor ontslag zal een dame van de thuiszorgwinkel langskomen voor het passen van een sport-BH. De patiënte dient een dergelijke goed ondersteunenede BH gedurende een zestal weken dag en nacht te dragen.
Alle nodige voorschriften en administratieve documenten worden dan persoonlijk door de arts ingevuld en onmiddellijk meegegeven.
De patiënt(e) krijgt nogmaals de rechtstreekse contactgegevens van de arts overhandigd, zodat bij elke ongerustheid de arts zelf kan bereikt worden. We hechten zeer veel belang aan dit persoonlijk contact met de arts.
De afspraken voor de verschillende postoperatieve controles worden dan vastgelegd. Die kunnen zowel in Gent als in Kortrijk plaatsvinden.
De patiënte moet rekening houden met een verbod op sport en hefwerk gedurende een zestal weken.