Borstreductie

Een borstreductie of borstverkleining is een ingreep waarbij het overtollige borstvolume wordt verwijderd teneinde de klachten die een patiënte van het overgewicht ondervindt te behandelen.

Bij een borstreductie wordt zowel de vorm als het volume van de borst aangepast, hierdoor wordt de borst niet alleen verkleind, maar ook ‘gelift’ (hoger geplaatst). De borst wordt opnieuw in evenwicht gebracht met de algemene lichaamsbouw en oogt ook jonger na de ingreep.

Er mag geen misverstand zijn over de ingreep, de bedoeling is niet dat de ingreep resulteert in een kleine borst, maar men kan stellen dat men van een TE grote borst een grote borst maakt.

Typische klachten van te grote borsten zijn : lage nekklachten, schouderpijn thv de bandjes van de BH, zweet onder de borsten, uitslag onder de borsten, hinder in de dagelijkse activiteiten,…
Gezien dit allemaal objectiveerbare klachten zijn met een medische weerslag komt een borstreductie in aanmerking voor een terugbetaling door het ziekenfonds. Om na te gaan of u als patiënt recht hebt op de ingreep, wordt een document voor de adviserend geneesheer meegegeven door uw plastisch chirurg, hiermee kan u langsgaan bij uw ziekenfonds. Na het bekomen van de goedkeuring (belangrijk administratief document) kan de ingreep gepland worden.

Een borstreducite is geen pijnlijke ingreep en heeft een belangrijke positieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënten.

Preoperatief: alvorens de borstverkleining plaats vindt

De patiënt(e) komt verschillende malen voor de ingreep op consultatie zodat alle aspecten van de borstreductie (borstverkleining) op een zeer persoonlijke manier samen met de arts kunnen overlopen worden. Hierbij worden alle vragen over techniek, indicaties, complicaties, risico’s, postoperatieve zorgen, evenals de financiële aspecten overlopen.

Dankzij de techniek die wij gebruiken wordt het gevoel in de borst volledig vrijwaard, zowel het aanrakingsgevoel als het erogeen (seksueel) gevoel. Daarnaast is het ook nog mogelijk om na de ingreep borstvoeding te geven, wat zeer belangrijk is voor jonge vrouwen.

Tijdens de uitleg wordt een tekening gemaakt van de littekens, we spreken over een litteken in ‘bootanker’-vorm.

borstreductie of borstverkleining
Er wordt een aanvraag meegegeven voor een preoperatieve mammo – en echografie van de borst.

Postoperatief: na de borstverkleining of borstreductie

Enkele uren na de ingreep, wanneer de patiënt(e) goed wakker is, komt de arts zelf langs op de kamer om alles te overlopen.

Postoperatief heeft de patiënt(e) 2 wondbuisjes (redons) welke thv de oksels uitkomen.
De patiënte verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. De wondbuisjes worden steeds voor ontslag verwijderd.
Het litteken wordt onderhuids gehecht met een veteerbare draad en de opperhuid wordt met een speciale huidlijm gesloten. Dit biedt een goede bescherming tegen infectie, verbetert de kwaliteit van de littekens en biedt het belangrijke comfort dat men onmiddellijk na de ingreep kan douchen.

Om een bad te nemen moet u nog enkele dagen wachten, de arts zal u dit op tijd melden.

Postoperatief wordt een verband boven de borsten aangebracht, die zal op de eerste controle 5 dagen na de ingreep verwijderd worden.

Net voor ontslag zal een dame van de thuiszorgwinkel langskomen voor het passen van een sport-BH. De patiënte dient een dergelijke goed ondersteunende BH gedurende een zestal weken dag en nacht te dragen.
Alle nodige voorschriften en administratieve documenten worden dan persoonlijk door de arts ingevuld en onmiddellijk meegegeven.

De patiënt(e) krijgt nogmaals de rechtstreekse contactgegevens van de arts overhandigd, zodat bij elke ongerustheid de arts zelf kan bereikt worden. We hechten zeer veel belang aan dit persoonlijk contact met de arts.

De afspraken voor de verschillende postoperatieve controles worden dan vastgelegd. Die kunnen zowel in Gent als in Kortrijk plaatsvinden.

De patiënte moet rekening houden met een verbod op sport en hefwerk gedurende een zestal weken.

Meer info over een borstreductie of borstverkleining?

Wens je meer informatie over een borstreductie of borstverkleining of wens je een afspraak met Dr. Fabrice Dubrulle?

Neem vrijblijvend contact op.