Aangezicht > MACS-lift (facelift)MACS-lift (facelift)

Een Minimal Access Cranial Suspension lift of MACS-lift is een zeer elegante vorm van facelifting. De naam laat het al vermoeden: een ‘minimale’ insnede resulteert hier al in een bijzonder mooie opfrissing van het gelaat. De kleine incisie begint naast de ooghoek ter hoogte van de haarlijn, loopt aan de voorzijde van het oor in een natuurlijke huidlijn en eindigt rond de oorlel naar achter. Het litteken is dus nauwelijks zichtbaar. Een MACS-lift wordt vaak gecombineerd met een andere ingreep zoals een ooglidcorrectie,
een wenkbrauwlift, een lipofilling, …

Het grote voordeel van een MACS-lift is het natuurlijk resultaat. U krijgt weer een gladdere huid en een strakkere kaaklijn, en dat zonder een volledige ‘facelift’. Bij een MACS-lift herstellen we vooral de volumes van het aangezicht, eerder dan overtollige huid te
verwijderen. Op het einde van de ingreep wordt slechts een minimale hoeveelheid overtollige huid verwijderd. Dit resulteert in een zeer natuurlijk resultaat. Technieken waarbij men te veel huid verwijdert, maken het aangezicht vaak overdreven en onnatuurlijk strak. Dit ‘windtunneleffect’ willen we uiteraard vermijden.

De ingreep
Een MACS-lift is bijzonder veilig. Er is geen risico op aangezichtsverlammingen. Dit komt omdat we boven de aangezichtsstructuur blijven die de zenuwen beschermt.

De aangezichtsvolumes worden op hun oorspronkelijke plaats teruggebracht door 2 onderhuidse hechtingen met verteerbare draad. Terwijl de draad zorgt voor de herpositionering van de volumes, maakt het lichaam collageen aan om de draad af te breken. Collageen heeft een liftend effect en zorgt ook voor een mooie verbetering van de huidkwaliteit.

De operatie vindt plaats onder algemene verdoving in de dagkliniek van een algemeen ziekenhuis. Daar wordt uw veiligheid extra gegarandeerd door de aanwezigheid van een uitgebreide dienst met zeer competente anesthesisten. Ook alle reanimatieapparatuur is er ter beschikking.

Vóór de ingreep
Er is geen specifieke voorbereiding nodig.

Na de ingreep
Na de ingreep wordt het aangezicht netjes ingezwachteld in een zacht compressief (licht drukkend) verband.

De week volgend op de ingreep plaatst u best het hoofduiteinde van uw bed wat hoger. Zo wordt de zwelling tot een minimum beperkt. U krijgt ook ‘coldpacks’ (gelzakjes voor in de koelkast) mee. We raden aan om die frequent (5 à 6 x per dag gedurende 5 à 6 min) aan te brengen. Dit blijft zinvol tot zo’n 2 maanden na de ingreep.

Enkele dagen na de operatie vindt reeds een eerste controle plaats. Dan wordt ook het verband verwijderd.

Hou er rekening mee dat u er zeker gedurende 3 à 4 weken ‘geopereerd’ zal uitzien.

Ervaart u pijn na de ingreep? Dan raden we in eerste instantie Paracetamol 500mg (tot 4x/dag) aan. Indien nodig, kan u dit combineren met een NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer zoals Ibuprofen).

Een vraag? Ergens ongerust over na uw MACS-lift? U kan de dokter dagelijks bereiken via zijn
secretariaat in Gent (09/3820035) of in Kortrijk (056/633640).

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem