Veel gestelde vragen

Vele ingrepen gebeuren onder lokale verdoving en hiervoor moet u geen preoperatieve onderzoeken ondergaan. Voor de ingrepen onder algemene verdoving moet u vanaf de leeftijd van 40 jaar een foto van de longen (RX-thorax), een hartonderzoek (EKG) en een bloedonderzoek (labo) laten verrichten. Dit kan bij uw huisdokter gebeuren of kan door uw plastisch chirurg worden afgesproken. Voor jongere mensen volstaat een bloedonderzoek.

De meeste bloedverdunners (Marevan, Marcoumar, Plavix,…) moeten in overleg met uw behandelend geneesheer (huisarts of cardioloog) een 10-tal dagen voor de ingreep gestopt worden. Misschien moeten die tijdelijk vervangen worden door subcutane inspuitingen.

Het is af te raden om een litteken in de eerste 6 maanden (en liefst langer) bloot te stellen aan zonlicht. Dit zou immers een blijvende verkleuring van het litteken kunnen veroorzaken, waardoor het esthetisch resultaat minder mooi zal zijn. Littekens worden dus best beschermd tegen zonlicht door een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (SPF 30 en hoger) aan te brengen.

Het is niet precies bekend welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige werking van Arnica Montana. Men gaat ervan uit dat Arnica zou bijdragen tot een betere doorbloeding, een vlotter wegtrekken van postoperatieve zwellingen en haematomen, en aldus de wondheling zou bevorderen. We raden aan 3 flacons Arnica Montana XMK globules in te nemen (1 dag preop, 1 dag van de operatie, 1 dag postop). Er zijn geen specifieke contraindicaties voor de inname.

Die termijn is afhankelijk van het type ingreep. Bij de meeste operaties thv buik en borsten wordt een periode van een 6-tal weken aangeraden. Hierna zijn de littekens verondersteld stevig te zijn en mag elke activiteit hervat worden. Voor andere ingrepen zal uw plastisch chirurg dit tijdens de consultatie duiden.

Silicone is reeds lang goedgekeurd voor medisch gebruik, omdat het relatief weinig reageert met de lichaamsweefsels. Silicone wordt ook op grote schaal gebruikt in de farmaceutische industrie en voor veel medische hulpmiddelen. Zoals in pacemakers, hartkleppen, hechtingsmateriaal, smeermiddel en deklaag van naalden en spuiten voor onderhuids gebruik, en bloedzakjes. Ook in de voedingsindustrie is silicone alomtegenwoordig zoals in puddings, taartmix en frisdrank. Verder ook bijvoorbeeld in lipstick, lichaamslotion, zonnebrandcrème, deodorant, baby verzorgingsproducten, haarlak, beddengoed, kledij en zakdoeken. Silicone heeft niet alleen zijn veiligheid bewezen, maar doet door zijn structuur de borst ook natuurlijk aanvoelen.

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem